Life as we know it

Welcome to Fakh's Own!

Blog ini bukan milik AWAK, DIA atau MEREKA. Blog ini milik SAYA.

Kalau minat, follow blog ini. Kalau suka entri saya, tinggalkan comment anda. Tinggalkan link anda supaya saya boleh jejak dan follow anda. ;)

TAPI kalau tak suka, jangan baca blog ini. Kalau benci tekan icon pangkah kat window korang tu. Buat apa bukak blog ini kalau tak suka?

So, to readers thanks for viewing my blog. I LOVE YOU GUYS!

-fakhriah anuar-



Followers!

Monday, November 25, 2013

Diploma holder ♥

Assalamualaikum..

Berjumpa lagi kita dalam entri kali ini. Alhamdulillah, berkesempatan aku untuk tulis entri tentang hal ini. Sejak kembali belajar ni semakin sibuk dibuatnya. Kadang-kadang masa untuk diri sendiri pun tak ada, apa lagi masa untuk kawan-kawan di laman sosial. Sekarang ni sibuk sangat dengan kelas, assignment, test, quiz dan juga replacement class. Baru semester pertama dah macam tahun akhir sibuknya. Lain sangat dari masa belajar diploma. Baru aku nampak, belajar untuk Ijazah tu susah. Ini baru semester pertama, aku ada lagi 5 semester untuk diharungi. *Yakin Boleh!

Eh. Eh. Itu bukan cerita untuk entri kali ni. Maaflah lama dah tak update blog jadi macam-macm pulak nak cerita. Okay, fokus pada topik utama. Seperti yang korang semua tahu, aku dah berjaya menamatkan pengajian Diploma selama tiga tahun di UiTM Negeri Sembilan. Dan seperti entri lepas dan lepas aku ada cakap pasal hari konvokesyen kan? Jadi entri kali ni aku nak cerita pasal hari yang ditunggu-tunggu, Istiadat Konvokesyen UiTM ke-79.

Alhamdulillah, hari itu berjalan lancar. Bermula dengan hari pengambilan jubah pada 15 November 2013, aku ke UiTM Shah Alam dengan rakan-rakan ijazah aku (dimana majoriti mereka dari Diploma Sains UiTMNS). Hari Jumaat tu rasa excited sangat masa dalam perjalanan ke Shah Alam. Excited nak jumpa kawan-kawan diploma dulu. Sampai je kat Dewan Agong Tuanku Canselor (DATC), Ya Allah seronok sangat! Rasa DATC tu macam UiTMNS je masa tu. Bersepah budak-budak Pilah kat sana. Jalan sikit dah jumpa kawan tu, kawan ni. Bersalaman dan berpelukan sakan. Excited sangat! Lama dah kan tak jumpa mereka jadi bila dah jumpa tu memang gembira tak terhingga. Lepas beratur dalam barisan yang sangat panjang untuk ambil jubah, akhirnya dapatlah jubah bersaiz S. Lepas ambil jubah tu apa lagi! Bergambarlah kita. Then upload kat instagram. Kemain excited tau student Diploma Sains ni, siap ada Pre-Convocation punya gambar. Haha

Kemudian, tibalah hari istiadat konvokesyen bagi pelajar Fakulti Sains Gunaan;

Istiadat Konvokesyen UiTM ke-79
Tarikh: 19 November 2013
Sidang: 16
Masa: 7.30 pagi
Tempat: Dewan Agong Tuanku Canselor



OOTD:
Mom's baju kurung from 25 years back *as previous entry [click here]
Satin bawal bought at Jalan TAR







The entire day was fun walaupun tak sempat nak jumpa semua kawan-kawan dan bergambar sama-sama. Mana yang ada dalam gambar tu je lah yang sempat jumpa dan bergambar.


Alhamdulillah, usaha selama tiga tahun untuk menggenggam segulung diploma akhirnya tamat.
Terima kasih kepada kedua mama papa tercinta, ahli keluarga yang lain dan rakan-rakan untuk semua doa dan sokongan anda. Terima kasih kepada anda-anda yang membantu sama ada secara langsung atau tidak langsung.
Tahniah kepada rakan-rakan seperjuangan dari #Cohort3AS120 dan #BatchKhemahBesar UiTMNS, teruskan berusaha dan semoga berjaya dalam apa jua jalan yang anda semua pilih. Finally, we are a Diploma holder!

In addition, Tahniah jugak to my Sayangs for your convocation.

Farhana Adila Hasbollah, Diploma in Science.
Aqilah Husin, Diploma in Accountancy.
Mohd Naim Nasir, Diploma in Public Admin.
Mohd Azrul Azim Ramli, Diploma in Mechanical Engineering.



Tahniah jugak buat Sayangs yang berada di Makassar atas kejayaan mendapat Anugerah Naib Canselor bagi Diploma in Microbiology. Jangan sedih walaupun kau tak dapat balik and attend convocation, nanti kau balik Malaysia aku belanja makan okay. Tahniah bakal Doktor!!




Terima kasih mama papa untuk segala sokongan, dorongan, bantuan, nasihat sepanjang 21 tahun ini. Ini hadiah untuk mama papa. Maafkan akak, hanya satu bintang pada hujung nama yang hanya mampu akak berikan untuk diploma ni. Akak akan cuba berusaha untuk dapatkan tiga bintang pada hujung nama untuk Ijazah kali ni. I will make both of you proud when the MC announcing my name with the first class honor for next convocation. InsyaAllah..

Bismillahirahmanirrahim. I'm Syaza Fakhriah binti Hairul Anuar, officially a Diploma in Science holder.












p/s: Tak sabar nak convo Degree pulak. ;)



Saturday, October 05, 2013

My convocation outfit

Assalamualaikum..

Sihat semua? Harap semua sihat kehendaknya. Bukan apa, sejak kebelakangan ni aku dengar ramai sangat yang sakit. Last week, my cousin was admitted in hospital sebab demam denggi dan this week pulak my very best friend was infected by chicken pox. Jadi, harap korang semua jaga kesihatan dan banyakkan minum air supaya kita dapat elakkan diri kita jatuh sakit. By the way, bukan pasal tu yang aku nak ceritakan dalam entri kali ni. Macam dalam tajuk entri ni, "my convocation outfit". Wahhh, macam grand je kan baca tajuk tu. Mesti korang fikir baju convo aku grand sampai sibuk nak buat entri pasal baju tu. Wahahahaha. Tak adalah grand sangat wehh. Baju kurung biasa je. Cuma baju ni sangat special bagi aku sampai aku rasa nak share cerita pasal baju ni dengan orang. Okay, sebelum aku cerita lebih lanjut pasal baju ni meh sini aku tunjuk sikit baju tu.



Well, macam aku cakap la kan. Baju kurung biasa je dan tak cantik dan grand mana pun. Wiwiwiwi. Okay, for the beginning of the story this outfit was my mom's. Baju ni my mom pakai untuk majlis konvokesyen diploma dia. Jadi, baju ni adalah warisan dari my mom. Baju ni usianya lebih kurang dalam 25 tahun. Jadi korang fikirlah kan, baju ni masa zaman tu mesti nampak grand kan. Masa dulu UiTM (zaman tu masih lagi dikenali sebagai ITM) belum lagi ada jubah konvokesyen untuk pelajar so, my mom pun buat la baju grand gitew untuk majlis tu. My mom was a graduate from ITM in Diploma in Secretary. Dari penglihatan korang, mesti korang ingat baju ni kain songket. Maaf, korang salah. Kain baju ni asalnya adalah kain saree. Iya, kain saree India!! Kain baju ni agak jarang tapi nasib baik baju ni dibuat dengan lining kat dalam, jadi tak perlu la nak pakai inner + kain dalam.

For your information, baju ni jugak my mom pakai during her engagement day. Cukup cantik untuk buat baju tunang. Jimat duit pun. Wiwiwiwi. When my mom taking out this outfit and gave it to me, terus rasa sebak sebab rasa macam terharu gila. Baju ni sentimental value sangat sangat. Rasa sweet gila. Alhamdulillah la, aku berjaya graduate. Kalau tak, tak tahu la dapat ke tak baju ni kan. Haha. Jadi, sejak tu aku pun menyimpan angan nak buat macam tu jugak untuk bakal anak aku nanti. Kalaulah masa tu baju ni masih elok, aku akan inherit jugak baju ni pada dia. Kalau tak pun, baju kawin aku atau tunang la aku simpan untuk anak. Wah, Syaza berangan nak ada anak dah.. Calon, suami pun tak ada lagi. Hahaha.

Okaylah semua, lain kali aku bebel lagi dekat blog ni. Nanti korang tunggu la aku update lagi pasal baju ni lagi dalam entri hari konvokesyen aku. Tak sabar sangat nak masuk Dewan Tuanku Agong Canselor (DATC) kat UiTM Shah alam tu. Tak sabar rasanya nak jumpa kawan-kawan DIS dulu. Tak sabar nak pakai baju warisan ni. Tak sabar nak genggam scroll diploma. Semoga Allah permudahkan semuanya nanti. InshaAllah. Kita jumpa lagi kawan-kawan.




p/s: Simpan duit nak bayar yuran konvo. 



Tuesday, September 10, 2013

Kembali ke Universiti.

Assalamualaikum semuanya.

It's been a while. Lebih kurang 5 bulan aku tak update blog ni since cuti semester tamat diploma. Busy sangat sebab kerja part time. Jadi tak ada masa untuk update blog. Kalau ada masa sekali pun aku jadi tak tahu nak menyusun ayat walaupun idea tu ada. Jadi, terbengkalailah blog ini buat 5 bulan. Mana tidakya, kerja dari pagi sampai malam. Off day pun hanya sehari pada weekend. Kalau dah cuti masa weekend tu memang lagi la tak ada masa nak update blog. Lebih kurang 4 bulan aku kerja part time dekat Timberland Warehouse Clearance. Okay, pasal tu nanti aku cerita dalam entri seterusnya. Sekarang kita tumpukan pada entri ini ya kawan-kawan. ;)

Dalam entri kali ni aku nak cerita pasal kembalinya aku ke zaman universiti. Well, macam yang aku ceritakan dalam entri 5 bulan lepas aku dah tamat diploma. Jadi kiranya sekarang aku kembali ke universiti bukan lagi sebagai pelajar diploma tapi sebagai pelajar Ijazah. Alhamdulillah, aku berjaya lulus diploma. Sekarang ni tunggu hari untuk konvokesyen bulan November ni.


Seperti gambar kat atas ni korang pun boleh tahu aku sambung belajar kat mana. Well, UiTM Kuala Pilah kita berjumpa lagi la nampaknya. Sebelum ni course yang aku dapat ni hanya ada dekat Kampus Shah Alam, Jengka dan Arau. Tapi disebabkan lab kimia dekat Pilah tu dikira canggih sebab instrument dia semuanya up-to-date, so pihak UiTM menghantar pelajar Ijazah Sains Kimia dekat Kampus Kuala Pilah. Dan aku masih lagi berada disini.

Pada mulanya aku tak boleh terima hakikat yang aku perlu sambung ijazah dekat sini lagi. Aku sampai tahap nak tolak tawaran ni dan apply baru. Setelah aku berperang dengan perasaan sendiri dan juga di'basuh' oleh parents aku, so aku terima la tawaran ini. Jika difikirkan balik, lebih baik begini dari tak dapat apa-apa. Aku dikira bernasib baik kalau dibandingkan dengan kawan-kawan diploma yang tak dapat tawaran macam ni. Okay, aku harus bersyukur. :')

Tapi sebenarnya aku masih berat hati nak melangkah semula ke Kuala Pilah. Sampaikan semua dokument, medical check-up, bayaran yuran & rayuan kolej aku buat dalam minggu terakhir cuti. Oh ya, aku tak dapat kolej. Jadi aku terpaksa buat rayuan kolej untuk dapat tempat kediaman. Aku tak sanggup nak duduk rumah sewa. Serik! haha. Jadi bila rayuan kolej berjaya, aku ditempatkan di kolej kediaman UiTM Kuala Pilah kampus Melang. Sebabnya kolej kediaman dekat kampus Beting tu dah penuh dengan student diploma & student ijazah semua ditempatkan kat kampus Melang ni. Jadi, jarak antara kolej kediaman dengan kampus tu jadi jauh. Aku terpaksa naik bas yang disediakan untuk ke kelas. Lebih kuranglah macam kawan-kawan yang dapat Shah Alam tu. Okay, aku terima ini sebagai cabaran. Ijazah dengan diploma tak sama, cabaran dia lebih kuat dari diploma.

Jadi Syaza, kau boleh hadapi semua tu. Ini rezeki kau dan kau perlu kuat hadapi cabaran yang ada untuk kau berjaya. Kau boleh buat, banggakan parents & jadi contoh untuk adik-adik. ANC here we go! InsyaAllah. :')


Rindu :')




p/s: Till we meet again pal.




Wednesday, April 10, 2013

Pre-Graduation Dinner UiTM NS.


Assalamualaikum semua.

Kita jumpa lagi untuk entri kali ni. Disebabkan banyak masa terluang jadi aku pun tulis la entri baru. So, entri baru ni aku nak tulis pasal Pre-Graduation dinner macam yang aku janjikan dalam entri lepas. Actually ni adalah dinner pertama yang aku join sejak masuk UiTM Negeri Sembilan dan dinner ni jugak dinner terakhir disebabkan aku dah habis diploma. Masa part 3 dulu ada dinner society science tapi aku tak dapat join sebab kena balik rumah rasanya. Well, memang kali ni aku sangat excited sebab dapat join dinner Pre-Graduation ni.

Macam batch sebelum ni, PGD dorang dibuat kat Klana Resort, Seremban tapi Pre-Graduation Dinner UiTM Negeri Sembilan kali ni diadakan di Royale Bintang Resort & Spa, Seremban pada 20 Mac 2013. PGD kali ni khas buat students semester 6 Diploma Sains, semester 5 Diploma Food Tech, Mirobiologi & Pengurusan Ladang. Well, kitaorang tak dapat nak attend dinner dengan kawan semester 6 untuk diploma lain sebab dorang semua dah attend PGD semester lepas & dorang pun dah graduate. PGD kali ni bertemakan Color Blocking jadi memang seronok la sebab kod baju kitaorang tak terikat kepada formal. So, dari aku membebel panjang lebih baik aku bagi gambar je yang bercakap. So, lets the picture speaks.

The poster for PGD, made by Hasifullah.




OOTD:
Shocking pink long dress
Pink waist belt
Blue pattern shawl
Blue indian bracelet
Black clutch
Blue ballerina shoes

With the hot guys, from top left (clockwise):
Izzi Salleh, Hasifullah Ibrahim, Kylerul, Azuwan Jali.


With my sayang, from top left (clockwise):
Opie, Nisa, Along & Teha.

With the pretty girls, from top left (clockwise:
Wani Jalil, Hani, Awani Saari, Hana Fatehah

With the ex-classmates.

With my another sayang, Ain Suraya.

Loving this! :))


and last but not least, ME!



So, that night went well and I think it is the most awesome dinner I ever attend. Thank you to committee for organizing a wonderful and awesome night. It is the best memories I ever had since I've been in Kuala Pilah. thank you so much Cohort 3 AS120 UiTMNS.


p/s: such a great memories with them.


Tuesday, April 09, 2013

End of Diploma.

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, masih diberi kesempatan oleh Allah untuk aku menulis dalam blog ni dan masih lagi diberi kesempatan untuk terus hidup. Syukur Alhamdulillah. Berhabuk dah blog ni. Dah bersawang ni. *sapu sapu habuk kat page ni* Haha. Kali terakhir aku update post ni on January, means dah 3 bulan dah blog ni tak bersentuh. Fuhhh *tiup habuk*

Well seperti yang aku tulis pada post awal Januari lalu, aku dah masuk semester akhir dan memandangkan post kali ni ditulis pada bulan April, jadi semester terakhir aku untuk pengajian diploma telah berakhir. Bermakna dengan ini aku telah berjaya menghabiskan 3 tahun pengajian diploma sains di UiTM. Alhamdulillah, syukur pada Allah. :') 26 Jun 2010 - 5 April 2013. Tiga tahun aku dekat Kuala Pilah tu even tak jauh mana pun dengan rumah tapi masih lagi la terasa hidup di perantauan. Haha.

Semester enam ni tersangatlah mencabar. All subjects macam tough sangat tambah lagi dengan thesis physics and business plan entrepreneurship. Seriously rasa penat je belajar sampai satu tahap aku tak tahan dan menangis je kerja aku. Mana tidaknya, subjects dah la tough, dengan kena bahagi masa untuk discussion physics plus discussion business lagi, lepas tu kelas sampai petang and sometimes ada kelas ganti on night. Bila minggu yang ada test tu lagi terasa stress dia. Pernah one day tu aku ada test sampai 3 sekali subjects. Time tu memang rasa nak give up je.

Rasa lagi stress daripada final kot.. Masa tiga minggu terakhir sebelum final exam lagi terasa stress tu. Hampir setiap hari busy. Dengan ada test, presentation entrepreneurship, presentation thesis physics, lepas tu due date untuk hantar final business plan dengan thesis pun dekat-dekat. Lagi gila aku rasa masa tu. Tambah lagi dengan Pre-grad dinner yang tiba-tiba ditukar ke hari Rabu (20 Mac) memang kelam-kaut hidup aku dan aku tahu bukan aku sorang je yang lalui semua tu. Hampir semua student semester 6 Diploma Sains lalui benda yang sama. (Well, next post aku akan cerita pasa Pre-Grad dinner)

Alhamdulillah semua tu aku berjaya harungi yang penting sabar je.. Tiga tahun di Kuala Pilah memang banyak yang dah jadi. Semua memori, naik dan turun semua aku harungi sama ada sorang-sorang ataupun dengan kawan-kawan. Seriously susah sangat rasanya nak lepaskan mereka semua, except si Farhana Adila tu. Haha. Budak tu bila-bila je boleh jumpa. Minggu-minggu terakhir masa kat kampus memang excited je rasa sebab tak sabar nak balik rumah. Tapi semua tu ada terselit kesedihan. Makin dekat dengan last paper, makin sedih je rasa. Tapi semua tu kena harungi jugak kan. Syukur pada Allah aku dah berjaya harungi semua tu.

Well, bila dah habis semua ni macam-macam perasaan pulak bercampur-baur. Dah habis macam ni mmg la lepas ni tak balik semula ke Pilah dan maksudnya dah tak jumpa lagi kawan-kawan. Jadi masa nak balik haritu memang sedih sangat-sangat. Semester ni tak bayak masa kitaorang luangkan sama-sama. Masing-masing busy dengan project thesis physics diaorang. Kalau dapat spend masa sama-sama pun masa pegi kelas or lunch hour. Semester ni aku agak bersyukur la sebab aku sekelas dengan semua sayang-sayang aku hasil daripada campur-campur kelas. Untuk kelas Physics dengan entrepreneurship aku dapat sekelas dengan Dila & Kimi, untuk kelas Kimia Instrument aku sekelas dengan Nisa, untuk kelas Kimia Inorganik aku dapat sekelas dengan Teha, Opie & Along and untuk kelas Bio aku dapat sekelas dengan Ain. Seminggu tu aku akan dapat jumpa semua sayang aku. Sekurangnya dapat jugak la spend masa dengan mereka walaupun dalam kelas.

Dah tak tau nak cakap apa dah. Aku tulis ni bergenang pulak air mata. So, biar je lah gambar kat bawah ni yang bercakap. Aku nak layan sedih ni. Haha :')

Kimi, Ain, Dila & Me - Dinner together after test at Green Cafe.


Nisa, Kimi, Dila & Me - Heading to pekan Pilah to buy some stuff.


Along, Me, Opie, Nisa & Teha - Gathered at the SCICIS Annual Grand Meeting.


Kimi, Dila & Me - Discussion for Entrepreneurship Proposal


Awani, Mun & Me - Aquaria KLCC for Biology field trip.


Nisa, Feqa, Along, Teha, Fuzah, Dila, Kimi & Me - Outing at Malacca


Along, Me, Opie, Teha, Nisa & Ain - Pre Graduation Dinner


The ENT 300 Business Plan

The Physics Mini Project Thesis


The last day with them before I get back home.



Selamat tinggal UiTM Kuala Pilah.
Semoga kita tidak berjumpa lagi untuk degree nanti.
*nak merasa belajar kat tempat lain*


So sampai sini je entri kali ni. Jumpa lagi dalam next entri. Before aku habiskan post ni aku nak ucapkan terima kasih untuk kawan-kawan UiTM Negeri Sembilan untuk semua memori kita bersama even sekejap je kita lepak, dan aku nak mintak maaf kalau aku ada buat salah or terlepas cakap ataupun terkasar bahasa. Well, aku akan merindui 3 tahun kita sama-sama dekat Kuala Pilah tu. Semoga berjaya untuk korang semua. Let the new life begin and good luck in your life. Thank you for everything. Kalau ada jodoh kita jumpa masa degree nanti and jumpa lagi masa convocation day nanti, In Sha Allah. :')


p/s:  terima kasih juga kepada semua pensyarah & staf sokongan UiTMNS



Tuesday, January 15, 2013

Tips: Menghilangkan parut jerawat (Tradisional)


Assalamualaikum.

Hari ni aku nak share satu lagi tips untuk menghilangkan parut jerawat. Disebabkan kelas tak ada hari ni soaku amik masa terluang ni untuk update blog. Kali ni aku nak kongsi pasal tips menghilangkan parut jerawat secara tradisional pulak. Macam dalam entri sebelum ni [klik sini] aku ada review produk untuk menghilangkan parut jerawat yang boleh didapati kat farmasi. So, kali ni aku nak share pasal petua tradisional pulak.

So, setelah aku google dan jumpa banyak tips tradisional untuk hilangkan parut jerawat maka aku decide untuk share dekat sini.


Tips 1: Kulit kayu manis dan air
Korang ambil beberapa batang kulit kayu manis then korang tumbuk dia sampai jadi serbuk ataupun korang boleh kikiskan kulit kayu manis tu dekat bibir pasu. Lepas tu korang campurkan sikit air pada serbu tu dan sapukan pada muka atau parut jerawat setiap hari. InsyaAllah berkesan.
 

Tips 2: Kulit kayu manis dan madu
Campurkan serbuk kulit kayu manis dengan sikit madu sampai dia jadi paste untuk korang jadikan sebagai mask. Kemudian korang sapukan pada muka dan biarkan selama 20 minit atau pakai sebelum tidur dan biarkan semalaman. Then cuci dengan menggunakan air suam.
 

Tips 3: Kulit kayu manis dan bedak sejuk
 Camburkan satu sudu kecil serbuk kulit kayu manis ke dalam adunan bedak sejuk dan air. Kemudian kacau adunan tersebut sehingga sebati. Lepas tu korang sapukan adunan tersebut pada muka dan biarkan semalaman.
 

Tips 4: Timun
Korang blend-kan timun dan tapis air. Hampas timun tu korang jadikan mask. Biarkan selama 30 minit atau sehingga kering then cuci dengan air bersih. Jus timun tu korang boleh diminum untuk menyejukkan badan.


Tips 5: Lemon atau Limau
Ambil sebiji lemon atau limau kemudian korang perah buah tu dan dapatkan jusnya. Rendamkan kapas muka kat dalam jus lemon/limau tu then sapukan kat parut jerawat. Biarkan selama 20 minit kemudian basuh dengan air suam. Cara ni agak pedih sikit la. Aku pernah try cara ni then terasa pedih gila muka aku sebab banyak liang pori yang terbuka dekat muka aku. So kalau korg tak tahan pedih pada muka better korg try la tips lain yang ada ni.


So, ini je tips yang aku berjaya jumpa hasil dari carian google aku. Aku harap apa yang aku share ni bermanfaat untuk korang yang baca dan korang boleh amalkan. InsyaAllah berkesan. Next time kalau ada masa aku akan cuba tulis lagi pasal tips-tips yang korang boleh gunakan. Terima kasih kerana membaca dan harap korang suka.


p/s: semua gambar adalah hasil carian di encik google :)



Saturday, January 12, 2013

Fashion: Palazzo Pants


Assalamualaikum.

Entri kedua bagi tahun 2013. Kali ni aku nak share pasal palazzo pants. Well, bulan lepas aku ada beli 3 pasang palazzo pants ni dekat Kenanga Wholesale City (KWC), KL. Aku beli masa tu 3 pasang sekali sebab harga dia RM 100 utk 3 pasang. Kalau sepasang harga dia dlm RM 40 mcm tu disebabkan nak jimat aku grab la 3 pasang sekali. Well then lepas dah beli tu baru terfikir macam mana nak style palazzo pants ni. So I've been googled up for palazzo style dannnnnnnn jumpa lah macam-macam style.



This could style for girls out there yang tak bertudung.
For me memang tak patut nak pakai. haha



Well, this how you can style your palazzo for girls out there yang bertudung.
Simple je sebenarnya. You could style the palazzo with:
  • Long sleeve t-shirt or 
  • Short sleeve t-shirt with jacket or cardigan
  • Blouse (tucked in)
  • Ballerina shoes or
  • High heels or
  • Flat shoes
  • Accessories; Long necklace and bangles

So, here some picture that could help you to style with





Anddddd here some picture of me styling the palazzo pants




On picture 1 and 2, I styled my black palazzo pants with long sleeved t-shirts with shawls to covered my head. While on picture 3, I styled my orange palazzo pants with a white short sleeved blouse (tucked-in), a black long cardigan and orange pattern bawal tudung.

Well then rasanya sampai sini je entri kali ni. InsyaAllah kalau ada fashion baru yang aku cuba aku akan try tulis entri lagi. Thank you for reading and all your supports. Love ya. Assalamualaikum.





p/s: #PalazzoPants



Saturday, January 05, 2013

2013, Another book of me.

Assalamualaikum.

Lama dah tak menjenguk blog ni. Tangan dah kejung nak menaip, otak pun dah jammed nak berfikir. Mungkin sebab cuti semester yang agak lama buat aku jadi macam ni. Well, dah sebulan aku kembali ke Beting Highland ni. InsyaAllah, ni semester terakhir aku untuk Diploma ni. So, dah final semester memang makin busy walaupun aku cuma ada 5 subjects untuk final semester ni. Baru sebulan study dah rasa stress dan pressure dia. Ni belum lagi masa busy nanti. Dengan final project untuk subjek Physics ditambah lagi dengan Business Plan bagi subjek Entreprenueship. Aku tahu, cukup mustahil bagi aku untuk mendapat anugerah dekan bagi semester akhir ni tapi aku akan usaha supaya aku akhiri diploma aku dengan CGPA yang cukup bagus. InsyaAllah. Lagipun aku masih boleh cuba untuk degree nanti.

Well, post kali ni adalah post pertama aku bagi tahun 2013. Dah 5 hari dah kat tahun 2013 ni. Tahun ke-21 aku di bumi ciptaan Allah ni. Betapa sekejapnya masa berjalan. Rasa macam semalam je aku baru habis sekolah, rasa macam semalam je aku jejak kaki masuk PLKN, rasa macam semalam je aku sambung diploma di UiTM Negeri Sembilan ni. Sedar-sedar aku dah nak habis belajar dah. Apa yang aku tak sabar sekarang ni, adalah menunggu masa untuk hari konvokesyen. Aku pasti, hari konvokesyen aku nanti adalah hari yang ditunggu oleh parents aku jugak. Buat kali pertama, anak mereka menerima segulung diploma. Sungguh aku tak sabar tunggu saat itu.

So, kembali pada tahun 2012. Sungguh banyak benda berlaku pada diri aku. Sedih, gembira, jatuh, bangun, bahagia, terluka, semua aku rasa dalam tahun 2012. Apa yang aku mampu buat adalah bersyukur dengan nikmat yang Allah beri sebab aku tahu setiap perkara yang jadi adalah dengan izin-Nya. :')

Apa yang aku harapkan bagi tahun 2013 ni cukup mudah. Aku hanya inginkan diri aku mampu untuk capai cita-cita aku, aku inginkan diri dan semangat yang lebih kuat untuk aku hadapi dugaaan Allah, dan aku mahukan tahun ini lebih baik dari tahun sebelumnya. Dengan izin Allah. :')

Sebelum tu aku harap masih belum terlambat untuk aku wish "Selamat Taun Baru 2013" kepada semua followers blog aku ni dan kepada sesiapa je yang baca entri ni. Terima Kasih kepada anda semua.




p/s: XOXO


Copyright by Fakhriah Anuar ♥