Life as we know it

Welcome to Fakh's Own!

Blog ini bukan milik AWAK, DIA atau MEREKA. Blog ini milik SAYA.

Kalau minat, follow blog ini. Kalau suka entri saya, tinggalkan comment anda. Tinggalkan link anda supaya saya boleh jejak dan follow anda. ;)

TAPI kalau tak suka, jangan baca blog ini. Kalau benci tekan icon pangkah kat window korang tu. Buat apa bukak blog ini kalau tak suka?

So, to readers thanks for viewing my blog. I LOVE YOU GUYS!

-fakhriah anuar-



Followers!

Thursday, June 21, 2012

Hiking ♥





Assalamualaikum.


Hai semua. Aku ada entri baru lagi kali ni. Saje je menaip kat blog kesayangan sebab bosan tak tau buat apa disebabkan kelas belum start belajar lagi. So aku ambil keputusan untuk menaip kat blog kesayangan ni. ;)


Well, entri kali ni aku nak cerita pasal hiking atau dalam bahasa melayunya mendaki. Sebenarnya mendaki bukit & gunung merupakan salah satu aktiviti kegemaran aku. Setakat ni dari kecik ke besar bukit yang pernah aku daki bukannya banyak mana pun, setakat 2-3 bukit gunung je. Antaranya, Gunung Angsi, Bukit Broga & Gunung Sri Pilah. Aku ada jugak simpan cita-cita nak mendaki Gunung Datuk & Gunung Kinabalu. So, sekarang nak cerita pasal pengalaman aku mendaki gunung ni.


For starter nak cerita pasal Gunung Angsi. Gunung Angsi ni terletak kat Negeri Sembilan daerah Kuala Pilah. Sebelum korang sampai Kuala Pilah mesti korang akan sampai ke Ulu Bendul dahulu (jika melalui Seremban) dan di situlah terletaknya Gunung Angsi ni. Gunung Angsi ni adalah salah satu gunung terkecil di Malaysia yang mempunyai ketinggian 824 meter. Aku dah mendaki Gunung Angsi ni sejak dari sekolah rendah, sekolah menengah hingga ke sekarang (zaman universiti). Maklumlah aku ni belajar kat Negeri Sembilan je sejak tadika. So, kali terakhir aku mendaki Gunung Angsi ni pada semester kedua aku bagi diploma kat UiTM Kuala Pilah untuk lawatan luar (field trip) bagi subjek BIO 200. Kalau korang nak tau lebih lanjut tentang Gunung Angsi, sila klik link ni http://www.malaysia-traveller.com/gunung-angsi.html. So here's some picture of hiking at the Gunung Angsi.





*Harap maaf, gambar tak berkualiti. Camera murah je. :D


Next, Gunung Sri Pilah atau kadang-kala dikenali dengan nama Gunung Ulu Pilah. Gunung Sri Pilah ni terletak di jalan di antara Seri Menanti dan Senaling, juga terletak di Negeri Sembilan daerah Kuala Pilah. Gunung Sri Pilah ni aku pergi masa buat final projek untuk HBU 121. It's camping for Kesatria UiTM. Gunung Sri Pilah ni terletak kat Kem Rekreasi Sri Pilah. Kat situ ada jeram Sri Pilah sebelum korang naik ke gunung tu. Sampai kat checkpoint pertama ada air terjun & sangat best air terjun dia. Kat kawan rekreasi tu tanah dia sangat lapang then siap ada bilik mandi & surau utk kegunaan pengunjung. Tanah lapang tu untuk dijadikan tapak perkhemahan. Masa kitaorang pergi tu memang seronok la. Tempat tu boleh tampung sampai hampir 200 orang. Tapi sayangnya line maxis tak ada langsung kat situ. Untuk keterangan lanjut boleh bukak link ini http://kemsripilah.blogspot.com. Well then, lets take a look at the pictures. ;)




























Lastly, Bukit Broga. Mesti ramai yang dah tau pasal Bukit Broga sebab bukit ni antara bukit yang orang nak pergi kalau nak hiking. Bukit Broga ni terletak di Semenyih. 50km je dari Kuala Lumpur sebab tu la ramai yang lebih senang nak hiking kat bukit ni. Aku mula tanam minat nak daki Bukit Broga ni sejak kelab pelancongan UiTM Negeri Sembilan buat trip ke sana. Aku nak sangat join time tu tapi tak dapat sebab ada perkara yang tak dapat dielakkan. Tapi akhirnya aku berjaya ke Bukit Broga ni masa cuti semester lepas. Kawan-kawan sayang aku yang bawak ke sana. Untung off day kerja masa tu! So, here's some picture of us climbing the Broga Hill.







   




Well then. Dah habis cerita pasal pengalaman aku mendaki. Sekarang aku dalam plan nak ke Sungai Chiling. Degar cerita tempat tu best sebab lepas hiking boleh mandi air terjun bila dah sampai atas. Mesti seronok! Aku jugak ada simpan angan-angan nak panjat Gunung Kinabalu, InsyaAllah one day. So, entri kali ni sampai sini je dulu. Next time aku celoteh lagi kat blog ni. Assalamualaikum semua! ;)



p/s: seronok mendaki ni.



Thursday, June 14, 2012

Semester Lima

Assalamualaikum.

Hai semua. Kali ni aku nak cerita sikit pasal kehidupan selama seminggu sebagai pelajar UiTM Semester 5. Fuyooohhh! Macam banyak je nak cerita.

Mostly ramai yang tau yang pelajar diploma dah start balik ke kampus masing-masing untuk sambung pengajian masing-masing & aku pun turut serta. *skema gila ayat. So, pada Ahad (10 Jun 2012), aku telah pun kembali ke kolej kediaman UiTM Negeri Sembilan di Kampung Parit Beting, Kota Paris Kuala Pilah. Lupa pulak nak bagitau, aku telah berjaya memboloskan diri masuk ke kolej semula. Wehuuu! Well, terima kasih kepada mama yang telah memberi nama aku kepada salah seorang kawan dia yang bekerja di Unit Pengurusan Kolej UiTM NS. Dan dengan berbesar hati aku kembali ke kolej kediaman & mendaftar di Kolej Sri Menanti 1 bersama-sama kawan baik sejak 15 tahun lepas, Farhana Adila Hasbollah. Well, bertuah dapat satu bilk dengan BFF sendiri. InsyaAllah tak ada masalah. Heeee :D

Masa dalam perjalan ke Kuala Pilah, macam-macam feeling aku rasa. Semua tu jadi sebab tak nak balik Pilah, malas nak sambung belajar. Kejap rasa pening, kejap rasa nak muntah, kejap rasa excited. Gila! Bercampur-baur perasaan aku masa tu. Tapi bila dah jejak je kaki kat Dataran Anjung tu, semua perasaan aku hilang. Tiba-tiba feeling like a boss sebab dah masuk semester 5. Life as a senior. Muahaha...

Well, first day kuliah sampai ke hari ke-tiga aku tak jejak pun kaki ke bangunan fakulti. Malas nak pergi kelas sebab tau confirm-confirm lecturer tak masuk. Then hari ni, 14 Jun 2012 bersamaan hari Khamis, for the first time aku masuk kelas untuk semester 5 ni. Oh! Lupa nak bagitau. Macam post yang lepas aku pernah cerita pasal kemusykilan aku untuk pilih laluan apa untuk semester 5 ni. Dan setelah berfikir & merenung sejenak, aku buat keputusan untuk pilih laluan akademik iaitu Major in Physics. Nanti bila dah grad mesti dalam sijil aku ada tulis 'Diploma in Science, Major in Physics'. Cehhh! Poyo sekejap.

So, kali ni aku berjauhan dengan kawan-kawan sekelas aku dulu; Teha, Opie, Along & Nisa.They all masuk kelas lain & aku pulak sayang nak lepaskan kelas yang aku dah daftar sekarang ni sebab jadual kelas ni memang sangat best! Serious sayang nak lepaskan. :(

Rasanya sampai sini je aku berceloteh kat sini. Next time aku update lagi, InsyaAllah. Jumpa lagi kawan-kawan! Assalamualaikum.


p/s: semester lima, tahun terakhir diploma.


Copyright by Fakhriah Anuar ♥