Life as we know it

Welcome to Fakh's Own!

Blog ini bukan milik AWAK, DIA atau MEREKA. Blog ini milik SAYA.

Kalau minat, follow blog ini. Kalau suka entri saya, tinggalkan comment anda. Tinggalkan link anda supaya saya boleh jejak dan follow anda. ;)

TAPI kalau tak suka, jangan baca blog ini. Kalau benci tekan icon pangkah kat window korang tu. Buat apa bukak blog ini kalau tak suka?

So, to readers thanks for viewing my blog. I LOVE YOU GUYS!

-fakhriah anuar-



Followers!

Saturday, February 04, 2012

Laluan Kerjaya vs Laluan Akademik


Assalamualaikum.

Hey semua!

Kita jumpa lagi dalam entri kali ni. Hari ni rajin nak update blog sebab diri ni dah terlebih rajin edit blog page ni. Dah 2 hari dok membodek sana sini nak edit blog ni termasuk buat header & tukar background. Dan kalau korang semua perasan blog page ni dah jadi lebih simple sikit sebab aku dah buat horizontal tab menu kat bawah header.

Okay cukup! Entri kali ni bukan nak cerita pasal blog ni tapi nak cerita pasal major untuk diploma yang aku tengah buat ni. Macam yang korang tau aku skrg ni tgh buat Diploma Sains kat UiTM Kuala Pilah. So, skrg ni dah masuk semester 4. Lagi 5 minggu je sebelum final exam. Bulan 6 nanti dah masuk semester 5 pulak.

Untuk semester 5 nanti, semua pelajar Diploma Sains dikehendaki memilih sama ada laluan Akademik atau Laluan Kerjaya. Tapi bukan suka hati nak pilih masuk mana. Ada jugak syaratnya.

  1. Bagi pelajar yang mendapat CGPA <2.5, secara automatik akan diserap ke laluan kerjaya
  2. Bagi pelajar yang mendapat CGPA >2.5, mereka boleh melilih sama ada mahu ke laluan kerjaya atau laluan akademik.

Bagi pelajar yang memilih untuk ke laluan Kerjaya, mereka dikehendaki memilih antara laluan kerjaya yang disediakan oleh pihak UiTM. Dan bagi UiTM Negeri Sembilan, terdapat 4 laluan kerjaya yang disediakan:

  • Pakej Elektif 1 (Am)

Semester

Kod Kursus

Nama Kursus

Jam Kredit

5

CSC 307

Introduction to Web Programming

3

5

PHY 351

Materials Science

3

6

CHM 323

Chemistry Laboratory Safety

3

  • Pakej Elektif 2 (Perladangan) [Fakulti Sains Gunaan]

Semester

Kod Kursus

Nama Kursus

Jam Kredit

5

AGR 112

Basic Landscape Plants

3

5

AGR 262

Major Crops Production

3

6

AGR 302

Secondary Crops Production

3

  • Pakej Elektif 5 (Teknologi Makanan) [Fakulti Sains Gunaan]

Semester

Kod Kursus

Nama Kursus

Jam Kredit

5

FST 200

Food Hygiene and Legislation

3

5

FST 202

Food Quality Control

3

6

FST 254

Food Preservation

3

  • Pakej Elektif 8 (Pengurusan Perniagaan) [Fakulti Pengurusan Perniagaan]

Semester

Kod Kursus

Nama Kursus

Jam Kredit

5

MGT 126

Industrial Management

3

5

MKT 243

Fundamentals of Marketing

3

6

MGT 340

Human Resource Management

3

  • Pakej Elektif 9 (Sains Komputer) [Fakulti Sains Komputer]

Semester

Kod Kursus

Nama Kursus

Jam Kredit

5

CSC 253

Introduction to Interactive Multimedia

3

5

CSC 307

Introduction to Web Programming

3

6

CSC 317

Web Application Development

3


Bagi pelajar yang memilih ke laluan akademik pula, mereka dikehendaki memilih sama ada:

  1. Laluan Akademik 1 (Major in Biology)
  2. Laluan Akademik 2 (Major in Physics)
Bagi Laluan akademik 1 (Major in Biology), kod kursus yang ditawarkan adalah:
  • BIO 300
  • BIO 310
  • CHM 301
  • PHY 310
Bagi Laluan Akademik 2 (Major in Physics) pula, kod kursus yang ditawarkan adalah:
  • PHY 310
  • PHY 351
  • BIO 300
  • CHM 301
Sekarang ni aku tak tahu nak pilih yang mana satu. Kalau rezeki aku dapat poiter >2.5, aku mungkin akan pilih Laluan Akademik 2. Sebab aku rasa aku boleh bawak Physics lebih daripada Biology. Tapi kalau bukan rezeki aku, aku mungkin akan pilih Laluan Kerjaya pakej Am.

Walau apa pun, sekarang ni aku perlu struggle untuk final exam semester ni. Dengan niat nak tingkatkan pointer dari semester lepas.

So, aku rasa sampai sini je aku menulis untuk kali ni. Harap berjumpa lagi dalam entri seterusnya.



p/s: Struggle habis untuk tingkatkan pointer


1 comment:

Anonymous said...

kalaw major in bio, degree masok course ape??

Copyright by Fakhriah Anuar ♥