Life as we know it

Welcome to Fakh's Own!

Blog ini bukan milik AWAK, DIA atau MEREKA. Blog ini milik SAYA.

Kalau minat, follow blog ini. Kalau suka entri saya, tinggalkan comment anda. Tinggalkan link anda supaya saya boleh jejak dan follow anda. ;)

TAPI kalau tak suka, jangan baca blog ini. Kalau benci tekan icon pangkah kat window korang tu. Buat apa bukak blog ini kalau tak suka?

So, to readers thanks for viewing my blog. I LOVE YOU GUYS!

-fakhriah anuar-



Followers!

Saturday, January 22, 2011

Life is not that EASY!


hey korang!!

lame jugak tangan ni x menulis kt sini. agak kesibukan & kemalasan minggu ni. idea pun kurang menerjah ke otak ni.

anyway, entri kali ni aku nk dok cerita pasal hidup. macam title entri kali ni: 'Life is not that EASY!'

semua org tau yg hidup ni x de yg senang. semuanya susah. dugaan datang bersilih ganti dgn kesenangan. x ada hidup yg sentiasa senang. setiap hari semua org dilanda dugaan. hidup ni susah. percaya cakap aku SUSAH! cuba korang tgk org2 yg kaya & berjaya semua. diaorg bukannya hidup terus je kaya & berjaya. setiap kekayaan & kejayaan bermula dari kesusahan. okay, mungkin ade yg dilahirkan dari keluarga yg kaya & ternama mcm anak2 jutawan, anak2 atuk dato’ & juga kerabat diraja. *yg ade title tengku, raja puteri, putera, megat kt depan nama diaorg.sory sgt2 kalau ada yg terasa. But x semestinya diaorg sentiasa senang. Bila-bila masa je diaorg blh jatuh. Hidup ni umpama roda. Kejap kita kt atas, kejap kita kt bawah.

Okay, orang biasa mcm kita semua ni *termasuk aku bermula dgn hidup yg sederhana. Masa depan kita bergantung pada usaha kita. Kalau kita kuat berusaha insyaAllah berjayalah kita. Kalau usaha kita nk bergantung pada nasib, jadi masa depan kita brgantung pada nasib la kan? Kalau nasib baik mungkin org tu akan berjaya. Kalau nasib x baik mungkin org tu akan jadi pengemis. Korang nak ke hidup mcm tu? Hidup bergantung pada nasib. Aku x nak!

So, kita hidup ni perlukan usaha dari dalam diri kita. X boleh nk harapkan org lain je. Setiap org ade tanggungjawab sendiri. Tnggungjwb sbgai seorg manusia, rakyat, pemimpin; tnggungjwb sbgai seorg ayah, mak, anak; tnggungjwb sgbai seorg pekerja, pelajar; & yg plg pnting tanggungjawab kita sbgai hamba Allah. Semua org ade tnggungjwb sndiri. Aku sndiri pn ade.

Tanggungjawab tu la yg buatkan hidup kita x sesenang yg korg rase. Cuba korg tengok ayah korg. Dia ade bnyk tnggungjwb. Tnggungjwb sbgai seorg manusia, lelaki, anak, suami, ayah, pekerja & semestinya tnggungjwb sbgai hamba Allah. *papa! i love u! Mcm tu jugak korg. Korg ade tnggungjwb sbgai anak, abang/kakak/adik, pelajar & sbg.

So, kesimpulannya ‘Life is always NOT EASY!’


this picture is for your humor!



p/s: dh macam pakar motivasi la pulak! :P

Saturday, January 08, 2011

‘Love Live Life Green: Earth, Yes We Care’



hey korang!!

entri kali ni merupakan kempen kedua aku join. and kempen ‘Love Live Life Green: Earth, Yes We Care’ ni jugak di anjurkan oleh Afiq Naufal lagi. kempen pasal kehijauan alam semesta ni rasanya boleh berjaya mcm kempenCOVER YOUR AURAT CAMPAIGN | SHOW YOUR SUPPORT!

so kalau korang pegi shopping kat mane2 pada setiap hari sabtu, korang akn dikenakan bayaran 20sen bg setiap beg plastik yg korang gunakan selepas beli barang. sebab kerajaan dh mulakan kempen 'no plastic bags day on every saturday'

dari situ aku & family aku mula untuk gunakan shopping bag setiap kali kteorg bershopping walaupn bukan hari sabtu. yg macam aku tahu kedai 'The Body Shop' dh lame berkempen mcm ni. setiap item yg dibeli pekerja-pekerja kedai tu akn minta customer untuk letakkan barang dlm beg mereka msg2 & penggunaan plastik bag akan dikenakan bayaran. *tak tau la berapa byran yg dikenakan sbb aku x penah mintak plastik bag kalau shopping kt kedai tu. mungkin ade lg kedai-kedai yg sememangnya dh lama berkempen mcm ni. mungkin aku terlepas pndang atau aku sendiri x pernah pergi kedai tu.

bila kempen bumi hijau ni aku teringat pulak kempen 'Earth Hour' yg dijalankan setiap tahun di seluruh pelusuk dunia. kempen yang memerlukan kita tutup semua lampu dalam masa 1 jam. walau pn 1jam tu kejap je tp bila 1 dunia ni buat benda yg sama seriously akn berjaya ubah dunia kita ni. *ape aku merepek ni.



so kepada korang yg rasa berminat nk join kempen ni silalah refer ke blog Afiq Naufal. kt situ ada cara mcm mana nk support kempen ni. kat situ suruh aku tag 3 org kawan utk join kempen ni. aku malas nk tag sape2. so klau rasa berminat, just klik je kat link yg aku bg tadi.




p/s: bumi kita dh semakin tenat.
Copyright by Fakhriah Anuar ♥